Cas Lamens  Innovation that excites

Tips om zuiniger te rijden

tips om zuiniger te rijden

Autorijden is leuk, maar over het algemeen niet erg goed voor het milieu en ook niet per se goedkoop. Zuinig rijden en brandstof besparen drukken de kosten en de schadelijke uitstoot. In deze blogpost: wat is het beste toerental om zuinig te rijden, is cruise control wel of niet zuiniger en nog meer tips om brandstof te besparen.

Rijd een constante snelheid en zeker niet te hard_
Bespaar je energie als je met cruise control rijdt? Jazeker! Een constante snelheid rijden betekent minder remmen en minder gas geven. En dat is zuiniger rijden. Rijd ook niet te hard, want rond de 80 kilometer per uur rijd je met een verbrandingsmotor het zuinigst. Harder dan dat betekent een exponentiële toename van het verbruik. Bij 130 kilometer verbruik je veel meer dan bij 100 kilometer per uur. gebruik daarbij niet je adaptive cruise control !

Rem zo min mogelijk
Een verkeerslicht, kruispunt of scherpe bocht in aantocht? Neem dan gas terug en laat je auto uitrollen. Keihard op de rem trappen is vaak niet nodig en bij het remmen op de motor verbruik je geen brandstof.

. Beste toerental om zuinig te rijden
Hoe lager je toerental, hoe minder brandstof je verbruikt. Schakel daarom door zodra het kan. Bij een dieselmotor is dat tussen de 1500 en 2000 toeren, bij benzinemotoren tussen 2500 en 3000 toeren. Op tijd schakelen is zo efficiënt en zuinig mogelijk rijden.


Gebruik opties als de airco alleen als het nodig is
Die lekker verkoelende airco is naast aangenaam ook een brandstofslurper: met het verfrissende briesje verbruik je tot maar liefst 3 tot 10 procent meer brandstof én verhoog je de uitstoot enorm. Gebruik 'm dus alleen als het nodig is. Nog zuiniger: rijd eerst even met de ramen open om de ergste hitte eruit te laten en zet de airco niet op de hardste stand.

Controleer regelmatig de bandenspanning
Het is slim om elke maand je bandenspanning te controleren. Met te zachte banden rijden, verbruikt meer brandstof. Daarbij slijten je banden sneller, stoot je meer CO2 uit en is je remweg langer. Hoe harder je banden, hoe zuiniger je rijdt. Let er wel op dat je je banden niet té hard oppompt, want dan heb je minder grip op de weg.

Ga je op vakantie met de auto? Pomp dan wel wat meer lucht in de banden, want een zwaarder beladen wagen heeft hardere banden nodig. De aanbevolen bandenspanning vind je in het onderhoudsboekje van je auto, op een sticker in de deuropening of op het tankdopklepje. Bandenspanning meet je als de banden nog niet zijn opgewarmd — binnen zo'n 3 kilometer na vertrek. Wissel ook je winterbanden op tijd in voor zomerbanden om zo zuinig mogelijk te rijden.

. Ruim de auto op
Een zwaardere auto kost meer energie en dus brandstof om 'm van zijn plek te krijgen. Het kan écht schelen als je overbodig gewicht uit je auto haalt en houdt. Net op vakantie geweest en de brandblusser, krik, fietsendrager en dakkoffers nog aan het meeslepen? Zonde, want extra gewicht betekent extra brandstofverbruik.

. Vermijd de spits
Filerijden is niet alleen vervelend, het is ook onzuinig. Probeer daarom buiten de spits te rijden of neem een andere route om niet bij die lange rij auto's aan te sluiten.

. Koop een zuinige auto
Voor de hand liggend: koop een zuinige auto. Denk aan een Nissan Micra. Grote auto's zijn vaak grootverbruikers en kosten meer in wegenbelasting, verzekering en onderhoud. Een kleinere bolide is juist ideaal voor in de stad en is ook verkrijgbaar met een grote kofferbak.

. Rijd geen korte afstanden
Wist je dat een auto de meeste brandstof verbruikt op korte afstanden? Een koude motor verbruikt twee keer zo veel brandstof en is pas na een kilometer of vijf op temperatuur. Een ritje naar de supermarkt op twee kilometer afstand is in verhouding dus erg onzuinig. Pak als het even kan de fiets voor zulke korte ritjes.

Onze belofte

Als klant van Cas Lamens heeft u altijd de aangename zekerheid dat er een professionele organisatie achter u en uw auto staat. We bieden u een compleet pakket dienstverlening zodat u altijd en overal zorgeloos kunt rijden.

Meer service

Plan uw afspraak

Via onze online plan module, kunt u direct een afspraak maken voor onderhoud of reparatie. Maakt u liever telefonisch een afspraak? Dat kan natuurlijk, belt u dan met ons via telefoonnummer 010 511 23 99

Maak een afspraak
Afbeelding 1 5319
Afbeelding 2 5319
Afbeelding 3 5319