Cas Lamens  Innovation that excites

Nieuwe Qashqai helpt veilig rijden met geavanceerde rijassistentietechnologie

Onderzoek Nissan: ruim een derde van alle Europese automobilisten is niet voorbereid op winterse omstandigheden
Nieuwe Qashqai helpt veilig rijden met geavanceerde rijassistentietechnologie


Volgens onderzoek van OnePoll* in opdracht van Nissan zegt 36% van de Europese automobilisten onvoldoende te zijn voorbereid op winterse rijomstandigheden. Ook zegt meer dan een kwart (27%) van de ondervraagden de extra veiligheidsvoorzieningen van hun auto niet te begrijpen of te gebruiken voor het rijden in de winter.

Na de invoering van de wintertijd zullen bestuurders vaker in het donker rijden, bijvoorbeeld tijdens de ochtend- en avondspits, terwijl de weersomstandigheden verslechteren. Voor meer dan de helft van de Europese automobilisten baren deze uitdagingen nu al zorgen, aangezien 55% toegeeft nerveus te zijn om in de winter te moeten rijden. 45% van de ondervraagden had graag willen leren hoe je in winterse omstandigheden moet rijden.

Voor hen is de nieuwe generatie Nissan Qashqai een prima metgezel waarmee ze met meer vertrouwen op pad kunnen gaan. De nieuwste Crossover van het merk zit boordevol geavanceerde technologie om bestuurders te assisteren bij het rijden in veeleisende rijomstandigheden en zo voor extra gemoedsrust en veiligheid te zorgen.

“We weten dat deze tijd van het jaar bij veel automobilisten een onveilig gevoel met zich meebrengt. Het onderzoek* toont ook aan dat 55% van de Europese automobilisten een reis annuleert of uitstelt bij slecht weer. We hebben de geheel nieuwe Nissan Qashqai uitgerust met gebruiksvriendelijke technologie waardoor bestuurders zich kunnen concentreren op de weg en zich gerustgesteld voelen in de wetenschap dat het voertuig ondersteuning biedt in uitdagende omstandigheden”, zegt Marco Fioravanti, Vice President Product Planning bij Nissan Europe.

Rijden in het donker of in de mist
Overdag kan sneeuwval of regen het moeilijk maken om andere voertuigen op de snelweg te zien of gezien te worden. Minder dan de helft (49%)* van de Europese automobilisten weet niet hoe ze hun koplampen moeten aanpassen aan de omstandigheden, zoals overschakelen van stads- naar dim- of grootlicht en andersom. Het afstellen van de hoogte van de koplampen is ook problematisch, aangezien slechts 59%* van de bestuurders erop vertrouwt om dit zelf te doen.

De nieuwe Qashqai is leverbaar met adaptieve matrixkoplampen die automatisch de lichtbundel aanpassen aan de wegomstandigheden. Ook medeweggebruikers profiteren van deze technologie, omdat het helpt om tegemoetkomend verkeer niet te verblinden, zoals regelmatig gebeurt doordat bestuurders vergeten hun grootlicht uit te schakelen als een tegenligger nadert.

Rijden in ijzige of besneeuwde omstandigheden
Veilig rijden in ijzige of besneeuwde omstandigheden begint al voordat je instapt. De meeste Europese automobilisten nemen niet de juiste voorzorgsmaatregelen in precaire weersomstandigheden. Meer dan de helft (52%)* wacht niet eens tot de voorruit volledig ontwasemd is voordat ze aan hun reis beginnen, waardoor ze zichzelf en anderen in gevaar kunnen brengen.

De nieuwe Qashqai kan voorzien worden van een voorruit met een geïntegreerd verwarmingselement. Hiermee kan sneeuw of ijs binnen enkele seconden gemakkelijk worden verwijderd, zodat je altijd met optimaal zicht naar voren aan je reis begint. Bovendien hebben de ingenieurs van Nissan de sproeikoppen van de ruitensproeiervloeistof geïntegreerd in de ruitenwissers. Daardoor wordt de vloeistof op de perfecte plek tegen de voorruit gesproeid voor een sneller en beter resultaat. Dat is ook waardevol bij ophoping van vuilresten door nevel van natte en zoute wegomstandigheden, waar we in de winter soms wel dagelijks mee te maken hebben.

Zelfs bij een perfect schone voorruit weet driekwart* van de ondervraagde automobilisten niet precies wat te doen als de auto begint te slippen in ijzige omstandigheden. Meer dan de helft (63%)* weet niet precies welke banden je het beste kunt kiezen als het sneeuwt en met welke remafstand je rekening moet houden op nat wegdek.

Bij sneeuw of regenachtig weer neemt de remweg toe, waardoor je je snelheid moet aanpassen. Toch denkt tweederde van de Europese automobilisten er niet bij na om voorafgaande aan de winter de remmen te laten controleren. En 37% van de ondervraagden denkt er niet bij na om langzamer te rijden in winterse omstandigheden. Dit, in combinatie met het gebrek aan kennis over de remafstand in ijzige omstandigheden, is zorgwekkend. Ook omdat 30%* van de Europese automobilisten denkt dat de remweg in dit soort omstandigheden drie keer groter is, terwijl de remweg tot wel tien keer zo groot is.

Met de nieuwe Qashqai debuteert Intelligent Forward Collision Warning van Nissan in Europa. Deze technologie gebruikt een voorspellende functie die verder kan kijken dan de voorligger en automatisch remt om een aanrijding te (helpen) voorkomen.

Voor optimale tractie in alle omstandigheden is de nieuwe Qashqai verkrijgbaar met geavanceerde vierwielaandrijving die continu de beschikbare tractie controleert. Als de voorwielen grip verliezen, worden de aandrijfkrachten in een fractie van een seconde over de achterwielen verdeeld. Tevens kunnen bestuurders kiezen uit verschillende rijmodi naar gelang de omstandigheden of hun voorkeuren, variërend van sneeuw tot offroad, sport, eco en standaard.

Veiliger rijden
Om bestuurders te helpen de aandacht bij de weg en het verkeer te houden, is de nieuwe Qashqai ook uit te rusten met een head-up display. Die toont de navigatie-aanwijzingen, bestuurdersassistentie en weginformatie in het gezichtsveld van de bestuurder.

Rijden op snelwegen met een bochtig verloop en met rijstroken van verschillende breedte kan ook voor de meest zelfverzekerde automobilisten een uitdaging zijn. Het aanbod van rijassistentiesystemen van de nieuwe Qashai omvat nu ook ProPILOT met Navi-link. Hiermee kan de auto zelf de snelheid aanpassen, bijvoorbeeld in delen waar een lagere maximumsnelheid geldt, of als een scherpe bocht of relatief korte op-/afrit nadert. De nieuwe Qashqai gebruikt ook een camera om de positie in de rijstrook te monitoren. Als de auto onbedoeld de rijstrook dreigt te verlaten, worden automatisch subtiele stuurcorrecties uitgevoerd om de auto in de rijstrook te houden.

De nieuwe Nissan Qashqai staat sinds deze zomer bij de dealers in de showroom. De Crossover heeft een zeer competitieve vanafprijs van 33.890 euro. Het model is leverbaar met keuze uit twee motorvarianten, vier reguliere uitvoeringen en vier fiscaal aantrekkelijke Business-editions voor zakelijk rijders.

  • OnePoll deed in de periode van 10 tot 20 september 2021 onderzoek onder 6.000 automobilisten uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië die wekelijks of vaker in de auto rijden. Het onderzoek is online uitgevoerd met panelleden die zijn gecrediteerd om deel te nemen aan enquêtes. Respondenten werden getarget met behulp van screeningvragen en profielgegevens om ervoor te zorgen dat de juiste demografie werd bereikt.

Onze belofte

Als klant van Cas Lamens heeft u altijd de aangename zekerheid dat er een professionele organisatie achter u en uw auto staat. We bieden u een compleet pakket dienstverlening zodat u altijd en overal zorgeloos kunt rijden.

Meer service

Plan uw afspraak

Via onze online plan module, kunt u direct een afspraak maken voor onderhoud of reparatie. Maakt u liever telefonisch een afspraak? Dat kan natuurlijk, belt u dan met ons via telefoonnummer 010 511 23 99

Maak een afspraak
Afbeelding 1 5319
Afbeelding 2 5319
Afbeelding 3 5319